2006-09-29

Långt samtal med Örement

Jag satt säkert mer än 2 timmar i telefon idag med Örement. Massor av saker att gå igenom och bestämma.

Fönster: Vi har svängt fram och från att ha velat ha fönster i gamal stil, till att de skall vara lätta att underhålla (dvs Alu klädda). Sedan frågan om de skall vara 1 eller 2-lufts. Örement har inte så många leverantörer, i princip en billig Traryd en finare lite dyrare Tanum. Rabatten är dessutom högre på det billiga (ca 40-50%) men bara ca 30% på Tanum. Tyvärr är ju dyrt snyggt... Gällande fönstersmygarna har vi varit fram och tillbaka här också. Fönster är rätt små 9-9 så vi har funderat på kapade fönstersmygar, men det lutar nog åt att det inte blir några trots allt.

Golv: Vi kommer nog kombinera parkett och klinker. Parkett i sovrum och v-rum. Klinker i Hall och Kök. Vi har ju golvvärme över hela, och jag är lite orolig att parketten inte kommer kännas riktigt varm.

Köket: Skall ju inte bestämmas förrän längre fram i detalj, men för att ha en så rätt kostnad från början lägger vi till en hel diskbänk tex och vilken slags lucka vi vill ha utöver standard. Har hört att en del hus leverantörer inte lämnar något avdrag om man efter kontrakt väljer enklare lucka. Kolla detta. Vi skriver in i kontraktet att även enklare materialval skall reducera köpeskillingen (det får mao inte bara bli dyrare). Vi vill även ha en gasolhäll (vi har strömavbrott några ggr per år här på landet) med gasolbehållare utanför väggen (säkerhet).

Eget arbete: Örement hare varit rätt flexibla här. Vi hade ju tanken att ev göra en del arbete själva. Men allt eftersom har vi mer och mer lagt den idén på hyllan, det blir tillräckligt bara med att följa bygget. Dessutom kan det ju bli disk om vi gjort slutarbetet och det uppkommer någon spricka i målning/puts, kan de kanske hävda att det är vårt fel?

EL: Vi har varit rätt noga i att speca alla elkomponenter typ dimmer etc, annars kommer ju det till sedan. Återigen för att slippa överraskningar efter kontraktet.

Grund & Utsättning: Eftersom vi bor utanför detaljplanerat område, kräver inte kommunen utsättning, detta ingår inte i Örements åtagande Men jag disk med säljaren och han hävdar att det inte bör vara något problem att placera huset så det blir symmetriskt med det existerande annexet. Grundgrävningen är enligt schablon, dvs ett visst antal ton grus i utfylland allt utöver detta kostar extra.

Prutning: Vi börjar ju nu komma närmare slutet och jag undrar vad för slags villkor för rabatt vi har om vi skriver ordern nu inom någon månad? Inte mycket får jag till svar, det finns ingen marginal...Jag skall höra med chefen, och slut svaret är att vi kan få inredning från Ballingslöv för 10.000 kr (dock bruttopris), men det är ju alltid något.

Geoteknisk undersökning

Idag hade vi en geotekniker här för att kontrollera marken. Vi trodde inte det skulle vara något problem, men vi ville vara 100% säkra. Han kom hit på em med en special Jeep. På flaket var det en stor jordborr monterad. Denna kunde han fälla upp och köra ned mot marken, sedan borrade kan tre hål, ett centralt där huset skulle vara och ett strax innanför varje gavel. Proverna visade på att marken är bra och bärkraftig, vi har ett matjordslager på ca 60 cm vilket är rätt vanligt.


Uppdaterat: Tänk på att kolla var el och telebalar går även om ni skall göra en enkel geoteknisk undersökning, vi kom på i efterhand att vi bara var några decimeter från att ha borrat av telekabeln...

2006-09-21

Möte i Konga med VVS & Ventilationskonsulten

Vi har haft en lång genomgång idag här i Konga, och tittat på det befintliga värmesystemet, krypit i krypgrunden och besiktigat rör och ventilen. Vi tänker dra alla ledningar inne i det gamla huste för att sedan gå ut med en liten kulvert över till det nya huset.

Allt verkar bra och konsulter verkar mycket kunnig.
Han lovar komma tillbaka om någon vecka med ett förslag och genomgång på ekonomi etc.

2006-09-18

Värme och ventilationskonsult

Som jag skrivit innan följer vårt hus inte standardmallen, detta innebär att Örementhus har överlåtit värme och ventilationsdiskussionerna till en expert (konsultföretag). Jag har nu skickat våra funderingar och skissritningar till honom.
Vi vill att han i huvudsak skall titta på två saker:
  1. Hur man kan bygga om vårt pannrum med värmepump till att även försörja det nya annexet
  2. Om FTX system + ombyggnad av systemet är tillräckligt och om det är ett ekonomiskt försvarbart alternativ

Konsulten lovar att återkomma för ett möte här i Konga

2006-09-01

Värme och ventilation bortom "standardhuset"

Då vi skall bygga ett annex på vår gård vill vi naturligtvis använda befintlig värmeanläggning (värmepump). MEN, 95% av alla nya hus i Sverige byggs och installeras med en frånluftsvärmepump, och skall man byta ut den får man kämpa i motvind. Det verkar som om hela småhusbyggarindustrin i Sverige gått på bluffen från VP leverantörerna, eller så är det för att det är den billigaste och lättaste utrustningen att installera. Dock inte den bästa ej heller den mest komfortabla. En frånluftsvärmepump bygger på principen att att tillvarata värmen i frånluften och överföra den mha en värmepump till varmvatten och vattenburen värme. Tilluft tas via ventiler ovan fönster i samtliga rum. Det känns inte speciellt 200-tal; att först göra ett så energisnålt (tjocka väggar, lågt U-värde på treglas fönster, extra lösullsisolering mm) och sedan gå och borra hål i fönster så att man på vintern tar in luft med upp till några tiotals minusgrader.
Vad är då alternativen? Jo det är i huvudsak ett ett sk FTX system (från och tillufts värmeväxlare). I Finland är omvända förhållande mot Sverige, här installeras 95% FTX system istället, varför kan man undra är Finländarna smartare än vi? Ja kanske, det har inte gått på pumpleverantörernas mantra om att "värmepump måste man ju bara ha...". Jag skall försöka skriva en separat inlägg om bara FTX och hur det fungerar