2006-11-30

"Nyckelfärdigt hus"

Det hus vi bygger är inte något standardhus och Örement har varit öppna för de flesta förslag annars hade vi inte kommit så här långt. Då ventilation och värme är lite speciellt i huset så har Örement kopplat in en konsult. Problemet är att de inte riktigt vill slutföra projekteringen innan kontrakt. Vi vill ju å vår sida ha värme och ventilation klart innan kontrakt, det är ju annars lite som att köpa bil utan motor... Jag har nu skickat IVTs ritning till Örement och Konsulten, men hör trots allt inget ifrån dem. Jag har gjort ett överslag och ca 18 timmar har jag spenderat de senaste veckorna på att leta på Internet om olika ventilations och värmelösningar. Jag pressar nu Örement att de skall ta fram slutunderlag så vi kan skriva kontrakt. Tiden går.

2006-11-28

IVT Fastighet


Vår existerande VP från IVT ligger på gränsen för att kallas fastighets system (lite större än en vanlig småhus pump) eftersom vi har ett rätt stort hus (ca 300 kvm). Den heter D16 med märkeffekt 16kW. Jag har tidigare pratat med IVTs konsument avdelning men de har aldrig riktigt förstått vad jag menar. Idag får jag istället tag i Jon Svärd på IVTs fastighets avdelning, och det är mycket positivt. Efter att bara pratat en liten stund om olika ombyggnadsalternativ så säger han att han skall skicka en skiss på hur vi skulle kunna bygga om vårt system. Vi disk också de senaste rönen bla att växelventilen som skall sitta mellan elementkretsen och VVB kretsen numer föreslås sitta på returen till VP. Vi pratar också om ACK tankar volymer mm. Jag får en hel del matnyttigt som jag tar med mig. Jag författar en sammanställning till Örements värmekonsult med IVTs förslag som underlag. IVTs ritning ses här till höger, onekligen en "viss" skillnad jmf med den jag fick nedan.

2006-11-27

Ritning från värmekonsult



Äntligen mail från värmekonsulten, nu skall det väl ändå lösa sig? Men denna ritning var inte riktigt som jag väntat mig. Den tar bla inte hänsyn till att ACK tankarna kan utnyttjas under tiden VP laddar VVberedaren.

Jag har inte heller fått någon redovisning på kostander för kulvert+FTX jmf med att sätta en egen frånluftsVP i det nya huset. Mina egna omfattande kalkyler ges bara svaret: "kalkylen ser bra ut". Jag får alltså jobba vidare men mina efterforskningar. Lika bra att gå till källan direkt, IVT!

2006-11-20

Egna värmeefterforskningar

Man hittar det mesta på nätet om man bara har tid att leta.
Den jmf mellan frånluftsVP och FTX jag efterfrågat ett par månader från värmekonsulten hittade jag idag som ett examensarbete från LTH.

Jag har anv dessa data med vissa modifieringar, bla så tänker vi ju ta värmen & VV från vår stora VP + elpatroner.
Detta räkneexempel, givet jag har rätt indata visar på att investeringsskillnaden första dagen verkar stor (ca 50tusen), men räknar man in livslängd på pump mm blir skillnaden mindre (ca 30 tusen).
Börjar man sedan räkna lite på driftskostnader så visar det sig att med dagens elpris ca 1 kr så går FTX system om Frånlufts VP redan efter 6 år och på 10-12 år har man istället tjänat 25 tusen! Skillnaden blir ännu större om elpriset går upp. Då har jag inte prisatt den komfortskillnad mellan ett balanserat FTX system och att ha spaltventiler i fönster som det drar ifrån mm.

Jag skickar min kalkyl vidare till värmekonsulten.

2006-11-16

Tak- och gavelgesims

Vi vill ju att vårt nya hus skall så långt möjligt efterlikna vårt befintliga annex. Vissa saker kan ju vara svårt att lösa om modern byggteknik har ersatt undermåliga konstruktionen men ändå.
En sak som vi vill skall vara så lik som möjligt är gesimser mm. Här har Örement tvekat tidigare, men nu svänger de och lovar att de skall ta mått mm i beaktande för konstruktionsritningar.

Positivt!


2006-11-13

Ytterligare 2 veckors väntan

Nu ytterligare två veckor efter att vi pressat Örement på att få värmekonsulten att leverera handlingar har det inte hänt något.

Skicka igen mail till Örement och pratar med dem.
Det ser ut som jag själv får driva detta direkt med värmekonsulten. Vi har nu lagt snart en månad på att vänta på slutligt VVS/värme ritning och beräkning.