2007-06-30

Lördags Gesims


Mikael vill gärna försöka få färdigt taket så snabbt som möjligt då det regnar och troligen kommer regna mycket nästa vecka. Så trots att det är lördag kommer de hit kl 7 som vanligt och jobbar vidare med gavel och takgesims!
Ett riktigt finlir i lättbetongspussel. Men det blir fint.


Här ser man delar av gesimsen som följer taket upp på gaveln, det kommer en till "trappa" under denna senare.

2007-06-28

Gavlar & Takstolar


Då vi har en delvis öppen planlösning mellan kök/matplats och vardagsrum så behövs en balk istället för bärande vägg. Den ser fantastiskt stor ut för vårt hus, men hellre det än att golvet på vinden skall svikta i framtiden. Håkan med kranen gör som vanligt ett precisionslyft och får den på plats direkt.


Det byggs vidare på gavlar, ett pussel/lego arbete med många delar, men då det är datorritat så passar det mycket bra ihop.

Nu är även gavel nummer 2 uppe, men vänta fattas det inget mellan gavlarna? Jodå takstolarna skulle kommit kl 9 idag men de är tyvärr försenade då kranbilen skulle besiktiga sin kran. Bra att den är nybesiktigad innan den kommer till oss men mindre bra för Mikael som får vänta några timmar. Tur ochså att det inte blåser storm annars kanske gavlarna hade blåst ned, de behöver takstolar att luta sig mot.


Så ca 4 timmar försenade anländer takstolarna. Men vänta ser de där inte lite stora ut? Hmmm har de nu dessutom mätt fel också? Nejdå det visar sig vara två leveranser samtidigt, våra står bakom dessa stora och visar sig vara helt exakta. Dock blir det en liten utmaning för kranföraren att backa ned i vår uppfart med endast 10-15 cm på vardera sida i grinden. Dessutom så sticker de stora takstolarna ut 5-6 meter bak. Men det gick bra.

Våra stolar lyfts av och ställs brevid huset för att kranbil nummer ett (med Håkan) skall kunna lyfta dem på plats. Även extra balkar och råspånt till yttertaket kommer med denna leverans.


Första takstolen på väg att komma på plats, Den skall sitta direkt mot gavel och är därför plastad mot fukt och har dessutom två tätningslister för att förhindra drag/läckage ut till undertaket/väggen.


Snabbt marcherat (som vanligt) av Mikael & Co, alla takstolarna är uppe efter knappt 2 timmar, säkrade i sidlen av lite glespanel.


En bild genom fönstret i gaveln. Vinden ser större ut än vi tänkt oss, här kommer bli bra förvaringsutrymme.

2007-06-27

Diverse murning & armeringsarbeten


Väggarna säkras nu i ovankant av armering som gjutes fast.


Ovanpå långsidorna förbereds för takstolarna med vinkeljärn att fästa ned dem med.
Många små arbeten idag som tar tid men som inte syns så mycket

2007-06-26

Ställningar upp


Andra riktiga byggdagen och ställningar är uppe. Man har även fräst två spår i ovankant på alla element. I detta spår läggs armering samt cement för att ge ökad stabilitet i elementen.

2007-06-25

Ytterväggar


Med tysk punktlighet (lättbetongelementen kommer ju från H+H Celcon i Tyskland) anländer den första trailern med elementen exakt på utsatt dag. Mikael och hans far + två kollegor från Solkullens Bygg är här och tar emot.


En hjullastare är inhyrd från RPV
för att hjälpa till att lasta av trailern då den inte kan köra hela vägen fram till huset.
Dagens tips: Kolla hur era tillfartsvägar fram till bygget fungerar, en trailer tar sig inte in överallt, räkna med extrakostnader för ev omlastning.



Trailern får sällskap av två ytterligare stora lastbilar med material, en kranbil kommer användas hela dagen för att lyfta lättbetongelementen på plats, den andra är bara här för att leverera förstärkta balkar att användas över fönster och dörrar. Vår lilla byväg börjar likna ett riktigt "truckstop".



Ingvar går lös med spikpistolen och sätter fast stödreglar i plattan för att styra elementen rätt när de sätts upp. Spikpistol i en platta med golvvärmeslingor känns inte helt komfortabelt, men spiken är ca 5-6 cm och slingorna ligger på ca 8cm djup, så det skall teoretiskt vara ok, men lite orolig blir man ju ändå...


Ca hälften av elementen är avlastade och står redo att lyftas på plats. Varje element har ett nummer på ritningen så det är bara att hämta upp dem i sifferordning. Byggarna har bra kolllogistiken så att det element som skall först upp inte hamnar underst!


Speciallim stryks på sidor och platta, kranen lyfter sedan upp elementet (även om det är lättbetong väger varje element ca 400-500kg).


Kl 11.04 är första elementet på plats. Finjustering görs med små plastkilar för att få det helt rakt. Ingvar skojar att vattenpass med fast luftbubbla är de bästa att använda för detta, speciellt om vi som kund står och tittar på :-)
Mikael & Co från Solkullens Bygg jobbar på fantastiskt bra och alla ytterväggar är uppe och klara vid 17 tiden. Nu börjar det likna ett riktigt hus eller hur?
Kranbilen är inte tillgänglig imorgon så Mikael vill köra vidare tills även innerväggar är klara, det innebär att man håller på fram till kl 21! Trots den långa dagen är Mikael är nöjd och vi också. Det är mycket roligt att se ett så effektivt team jobba!

2007-06-18

Möte med VVS entreprenör

Möte med VVS entreprenör gällande inkoppling på vår existerande värmepump och VV-system. Elektriker skulle eg också kommit men fick förhinder. Vi bestämmer att inkoppling börjar på måndag, då ju också väggleveransen är tänkt. Blir nog full fart här då. Annars är denna vecka helt utan arbeten, det var en extravecka som låg i planen ifall det skulle bli en försening i grundarbetena. RPV kommer och städar upp sitt överblivna material.

2007-06-15

Dax för gjutning


Fredag morgon och rör etc kontrollmäts och flyttas något, när väl betongen är på plats är det ju lite sent att tänka på rättningar. Betongbilen kommer vid 9 tiden. Det blir totalt två bilar med ca 12 kubikmeter totalt.


Rännan skjuts ut och den första betongen börjar pumpas ut, nu är det oåterkallerligt att rören blir där de blir. Hoppas måtten stämmer....




Här ser man hur djupt kantelementet är och det är dessutom armerat i botten också. En vibratorstav används för att få bort en luftfickor, men kvaliten på denna betong är så bra så att den nästan packar sig själv när den flyter ut.


Lasernivåmätare används hela tiden för att säkerställa att betongen kommer ut jämt och i rätt nivå. Olika rakor och putsverktyg används för att få ytan så slät som möjligt. Tyvärr börjar det regna under slutfasen så det blir ändå inte plats för finlir.


Här är plattan precis avslätad det sista och regnet gör fina små märken, men inget som kommer påverka kvaliten.

2007-06-13

Vatten, golvvärme och armering


Vattenrör dras från kopplingspunkt under trappan ut till de olika tappställena. VV och VVC dras ovanpå cellplasten och KV dras under ett lager cellplast för att undvika värmeövergång från VVC till KV. Rören är flexibla plaströr av LK typ som läggs i ytterrör (sk rör-i-rör) detta för att man skall se om det blir läckage i framtiden.


Golvvärmeslingorna rullas ut och sätts i speciella hållare. Avståndet mellan rören är beroende vilket typ av rum det är och vad golvmaterialet är. Tex vill man ha varmare = tätare mellan rör i badrum och under trägolv.


Här samlas alla golvvärmeslingor till golvvärmecentralen under trappan. Här kan varje rum/slinga regleras separat. Vi har valt trådlösa termostater för att ev kunna flytta dem i framtiden. Systemet kommer även ha en shunt med reglersystem med utetemperaturstyrning.


Efter golvvärme kom armeringen på, det gör ju också att golvvärmeslingorna kommer längst ned i plattan och därmed skyddade för ev infästningar i toppen av plattan. De bärande innerväggarna har förstärkta "sulor" i plattan, dvs där går betongen ned ytterligare ett cellplastlager (100+100mm) för att förstärka och ta upp krafterna bättre.

2007-06-12

Mera Makadam och sedan Frigolit LEGO

Makadamfyllning fortsätter på tisdagen. Då vi skall ha tjock isolering under plattan (300mm) ligger det även 50mm plattor utanför huset (ovan drän), de syns här i kanten runt.












"Jättelego" för vuxna, nästan det är kant elementen som skall ställas på plats. Dessa bildar formen/kanten på sulan och håller ihop betongen så det inte rinner iväg. De är också utformade så att det blir en tjocjare betongbalk i kanten på plattan för att bättre tåla lasten av väggen som trycker på rätt mycket här.







Här har även några av de stora cellplastblocken under plattan kommit på plats. Viktigt att se till så att skarvarna överlappar

2007-06-11

Avlopp, Dränering & Makadam

Måndag morgon och grundläggandet fortsätter. Idag skall alla avlopps, regn och dräneringsslangar och rör dras. Från botten och upp blir det då:

  • Återfyllnadsgrus (mellan 60-70 cm beroende på underlag)
  • Avlopp läggs i återfyllnadsgrus
  • Markduk mellan grus och makadam för att det inte skall blanda sig
  • Singel/Makadam ca 15 cm
  • Dräneringar och regnvatten läggs i makadamet. Mer makadam ovanpå drän och regnvattenavlopp
  • Markduken sveps ovanpå makadam
  • I vårt fall har vi extra markskiva utanför sockel
  • Makadam upp till marknivå
  • Betong platta 10 cm


Ser lite jobbigt ut att använda denna dusch, men det skall ju som sagt både grus och 300 mm frigolit plus betongplatta på 10 cm, så då kommer nog duschandet vara lite lättare :-)

Här är markduken pålagd och allt avlopp lagt under den (de gråa rören som sticker upp på ett par ställen. Utanför det en slinga med dränering, det är ett perforerat plaströr omgivet av kokosfiber (för att rötter och smuts inte skall täta igen röret. Parallellt med drän ligger ledning för regnvatten (via stuprör i varje hörn).






Makadam fylles upp 150mm och packas med en padda modell mindre.








2007-06-08

Kulvert och återfyllnad

Torsdagen går till att gräva kulvert mellan nya huset och gamla annexet. I schaktet skall 50m värmekulvert ligga tillsammans med KV och en mängd tele/antenn/el/data-kablar.
Sven & Lennart jobbar snabbt och innan em så har de fyllt igen kulverten och förberett för leverans av återfyllnad fredag morgon.

Fredagen kommer och vi har naturligtvis glömt att flytta bilen för att gruslastaren skall komma fram, det är bara att springa ut kl 07.00 och köra undan bilen. Återfyllnadsmassor tippas i i många lass och paddas alteftersom av Lennart.


2007-06-06

Nationaldagspaus i bygget


Känns som högsommaren är över oss, varmt och kvavt, börjar närma sig 30 grader snart.


Solkullens Bygg dyker lite oväntat upp på kvällen för att reka artbetsplatsen till ytterväggsleveransen vecka 26. Pratar lite om processen och hur de jobbar. Verkar vara en mycket bra firma.

2007-06-05

Avlopp och dagvatten

Vi har ju egen avloppsbrunn och dagvattenbrunn, därför skall det nya husets avlopp och dagvatten anslutas till våra befintliga system. Sven gräver försiktigt fram avloppsledningen ut från huvudbyggnaden och Lennart tar tigersågen och sågar upp avloppsröret för att ansluta ett stick. Dagvattnet kopplas på ett av våra stuprör också detta utan problem. Det är fantastiskt att se på hur RPV killarna effektivt löser problemen som kommer upp allteftersom. RPV har specialiserat sig på grunder och stensättningar, det förstnämnda kan jag definitivt intyga utföres till belåtenhet!

Efter blott 2 dagars arbete är nu grunden grävd, avlopp och dagvatten anslutet fram till kopplingspunkter. Nu återstår kulvert, dränering, återfyllnad och bygget av sockel & platta. Men först blir det lite nationaldagsfirande emellan.

På kvällen kommer KA på besök för att besiktiga schaktbotten. Inga stora problem, bara lite rötter och ojämnheter.

2007-06-04

Grundarbeten påbörjas

Måndag morgon kl 07.00. Sven från RPV är på plats och värmer upp grävmaskinen för dagens jobb. Första skopan (ca 750 liter matjord!) tas vid strax innan kl 8 och en halvtimme senare har vi grävt av en telekabel! Men då vi mycket noga haft kabelvisning, så ser vi ganska snart att det är den gamla telekabeln och inget problem, puh!

Grävningen fortsätter och även lastbil möter upp för att transportera bort schaktmassorna. Hela gropen är i det närmaste klar till strax efter lunch. RPV killarna är mycket proffsiga och trevliga, kan varmt rekommendera dem!

2007-06-03

Första spadtaget

Så var det då dax för det första spadtaget (innan grävmaskinen hugger i). Kan tänka mig det var lite större sak förr i tiden då man säkert fortsatte att gräva i flera veckor för hand. Och man grävde djupt. Vi såg på det gamla annexet att man grävde ut grunden ned till ca 1,5 meter, där fyllde man i med stora stenbumlingar (upp till 60-70 cm i diameter). Huset skulle stå i fler hundra år. Idag gräver man 60-70 cm och sedan gjuter man en 10cm betongplatta...utvecklingen går framåt

2007-06-02

Grävmaskin levererad

Hantverkare är roliga, när man tror de skall komma då kommer de inte och när man sedan minst anar det då kommer de. Grävningen av grunden skulle ju eg börjat förra veckan men då fick markentreprenören förhinder. Idag lördag var vi på väg på släktmiddag när vi ser en trailer med en stor grävmaskin stanna till ute på vägen. Hhmm kan den vara till oss? Jodå den skulle in på tomten och placeras vid bygget. Det var ju givetvis ingen som hade kontaktat oss för det, hade vi inte varit hemma hade det troligen stått en bil parkerad dit grävmaskinen skulle...
Hur som så var det bara på med jacka över skjorta och slips och ut och dirigera infarten. Allt gick bra och vi hade nog två minuter till godo när vi sedan kom fram till släktmiddagen i Ljungby.