
Vår huvudbyggnad och gamla
annex har
enkupiga tegelpannor lagda i bruk. Detta var byggmetoden 1923 och det har
hållit bra. Då vi sett hus som uppförts på samma sätt idag ville vi gärna ha en lika lösning på vårt nya hus. Det är också på detta sätt som flertalet hus byggs i Danmark. Örement sa kategoriskt nej till denna lösning, för stor risk för fukt och
sprickor sa dem. Jag satte mig då att hitta en konstruktör eller tillverkare av pannor etc som kunde ta ansvar för en metod. Många av tegel leverantörerna är danska eller tyska. Efter lite sökande hittade jag på Randers hemsida en
beskrivning från danska murarfacket på hur man lägger tegel i bruk på danskt godkänt sätt. Jag tänkte det borde räcka, men det gjorde det inte. Pratade med ytterligare en handfull leverantörer.
Nibra som är en av leverantörerna sa först att det borde hans danska kollegor har
koll på för så gör man ju i
Danmark, men efter att kollat sa han att det funkar i
Danmark men
Sverige är
anorlunda. Men det är ju inte längre än en bro emellan... Pratade även med en
leverantör av begagnat tegel, som liksom flera andra jag talat med
rek. att köra följande metod:
- Ytterpannan mot gavel strykes med kallasfalt under
- Strö sand i asfalten
- Lägg ett lager kakelfix för utomhusbruk under och låt det härda något
- Mura fast pannan i gaveln med bruk
Trots alla efterforskningar som i princip bevisar att det finns möjliga lösningar så godkänner inte Örement och deras konstruktör (Byggteknik i Skåne) tak tegel i bruk.
Vi kan få tegel i bruk, men då blir det en friskrivning och om det uppkommer några fel så är Örement inte ersättningsskyldig. Gavel och tak är vesäntluga punkter och det kan göra att om vi väljer en egen lösning så kan kanske örement hävda att andra ev fel som uppkommer (sprickor fukt i tak mm) härrör från tegelpannorna. Vi är nog inte beredda att ta den risken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar